Koktél - maga a cocktail, azaz kakasfarokszó felbukkanását 1806-ra tehetjük. Egy korai amerikai magazin definíciója szerint a cocktail nem más, mint vizet, cukrot, alkoholt és üdítőt tartalmazó kevert ital.
Koktélokat készíthetjük shakerben (a nehezen vegyíthető összetevőket tartalmazó koktéloknál), keverőpohárban (minden olyan italt, melyek nem tartalmaznak sűrű alkotórészt, illetve egymással könnyen keverednek), turmixgépben (a gyümölcsöt, tejszínt, tojást, fagylaltot tartalmazó koktéloknál) vagy rétegezéssel (különböző sűrűségű italokkal dolgozunk, amelyek fajsúlyuk miatt képesek külön rétegeket képezni).
A koktélokat két fő csoportra osztjuk, vannak az ún. standard (International Bar Associaton által klasszikus koktélok közé soroltak) és vannak a fantázia koktélok (bármely klasszikus koktélok közé nem soroltak, illetve újonnan kreáltak).
Standard koktélok fő összetevői a következők:
|
A kevert italok összetevői a következők:
- alapszesz, amely a legmeghatározóbb komponens
- az íz-kiegészítő, amely mennyisége általában meghaladja az alapszeszét
- ízesítő anyagok, amelyekből csak pár cseppre van szükség, pl. szirupok, keserűk
A koktél koronája a díszítés!
A koktél nem csak szomjoltó, frissítő ital, hanem esztétikai alkotás is.
A koktélokat általában gyümölcsökkel díszítjük, citrom karikával, ananász szelettel a pohár szélén vagy díszes pálcikára szúrt koktél cseresznyével. A koktélok többsége elképzelhetetlen színes szívószál nélkül. Gyakori még a pohár szélének cukorral, sóval való díszítése (crusta). Természetesen bármilyen díszítés elkészíthető, amely harmonizál a koktél szín- és ízvilágával, a lehetőségeknek csak képzeletünk szabhat határt.